Znajdziemy go niemal wszędzie. Nie tylko w słodyczach, ale także w jogurtach, płatkach śniadaniowych, sokach, dżemach, a nawet w wędlinach. Cukier, bo o nim mowa, cieszy się ogromną popularnością wśród składników produktów spożywczych. Warto pamiętać, że spożywanie go w nadmiernych ilościach może mieć naprawdę niekorzystny wpływ na zdrowie.
Umiejętność czytania – twoja tajna broń
Nieustannie zaskakuje mnie niechęć znacznej grupy klientów sklepów spożywczych do sprawdzania składników kupowanej żywności. Warto wiedzieć, czym karmimy swój organizm, szczególnie dlatego, że czytając etykiety możemy mocno się zdziwić. Przykładowo, większość dżemów, które znajdziemy w sklepach, zawiera jedynie 40 g owoców na 100 g produktu. Dzięki temu cukier ma pole do popisu. Podobnie jest z sokami – wiele osób nie odróżnia od nich nektarów czy napojów. Tymczasem różnice pomiędzy nimi są znaczne. Sok zawiera najwięcej owoców, może być słodzony, jednak w porównaniu do nektaru czy napoju zawiera najmniej cukru. Sok nie może jednak zawierać sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów. W przypadku nektaru minimalna procentowa zawartość soku różni się w zależności od rodzaju użytych owoców, dlatego nektar może zawierać od 25 do 100% soku. Jest on mocniej słodzony niż sok, jednak także nie może zawierać sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów. Z kolei napój zawiera mniejsze ilości soków niż nektar, może to być nawet zaledwie kilka procent. Co więcej, napój może zawierać substancje, których nie znajdziemy w sokach i nektarach, a więc sztuczne barwniki, aromaty czy konserwanty. Czytanie informacji na opakowaniach jest zatem niezbędne, jeśli chcemy wiedzieć, co rzeczywiście kupujemy.
Cukier nie jest niezastąpiony
Na szczęście istnieją alternatywy dla produktów z nadmierną ilością cukru. Zbyt słodkie dżemy możemy zamienić na domowe lub takie, które zawierają 100% owoców. Zamiennikiem niezdrowych płatków śniadaniowych mogą być z powodzeniem płatki owsiane lub mieszanki musli (oczywiście pod warunkiem, że nie są mocno słodzone). Zamiast nektarów czy napojów możemy wybierać soki 100%, najlepiej te bezpośrednio wyciskane. Również słodycze posiadają wiele zdrowych odpowiedników. W sklepach możemy znaleźć na przykład batony słodzone daktylami, które w smaku nie ustępują tym „zwyczajnym”. Z kolei gorzka czekolada może z powodzeniem zastąpić mleczną, przy czym warto zwracać uwagę na zawartość kakao – im więcej, tym lepiej. Jeśli chodzi o słodkie owocowe jogurty, ich odpowiednikiem może być jogurt naturalny, do którego samodzielnie dodamy świeże owoce i, w razie potrzeby, trochę miodu.
Nasze życie może być dolce nawet jeśli będzie w nim dużo mniej cukru. Jeżeli zastąpimy zbyt słodkie produkty ich zdrowszymi odpowiednikami, organizm nam za to podziękuje. Drobne zmiany w codziennym jadłospisie wystarczy wprowadzać stopniowo, żeby nie okazały się zbyt bolesne.